Zloupotreba položaja

Podignuta optužnica protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera RS

aleksandar dzombic

Optužnica je proslijeđena Okružnom sudu Banjaluka na potvrđivanje

Protiv Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade bh. entiteta Republike Srpske (RS), podignuta je optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva RS u utorak, 4. januara.

Optužnica je, kako se navodi, u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu “Energolinija” d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.400.000 maraka (blizu 10 miliona evra).

Džombić se tereti za dodjelu tog kredita, iako je, kako se navodi u saopštenju, bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist.

Aleksandar Džombić bio je predsjednik Vlade RS od 2010. do 2013. godine, a prije toga i entitetski ministar finansija.

Optužnica je proslijeđena Okružnom sudu Banjaluka na potvrđivanje.

„Energolinija“ je privatna firma koja je trenutno u stečaju, a u vrijeme dobijanja kredita bila je povezana sa Fabrikom glinice “Birač” u Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u vlasništvu litvanske “Ukio grupe”.

Litvanska Ukio grupa je u Bosnu i Hercegovinu došla 2001. godine kupivši Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Koju godinu kasnije Ukio grupa, tada u vlasništvu ruskog tajkuna Vladimira Romanova, osniva i Balkan investment banku. I Birač i banka su prije nekoliko godina dovedeni do stečaja a Litvanci su pobjegli iz BiH.

Zvanične istrage su potvrdile izvlačenje stotina miliona evra iz Birača upravo preko Balkan investment banke. Novci su završavali čak i na Britanskim Djevičanskim ostrvima.