Klub potvrdio

Srbijanski biznismen Šolak postaje većinski vlasnik Southamptona

soithampton ss2

Danas je novi početak za nas sa novom vlasničkom grupom. Pronašli smo partnere sa velikim ambicijama za budućnost, ali i one koji razumiju šta Southampton predstavlja i u kom pravcu treba da ide

Fudbalski klub Southampton potvrdio da je Sport Republic, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe, preuzeo kontrolni dio u vlasništvu tog kluba.

Sport Republic je investiciona firma koja se bavi sportom i zabavnom industrijom. Ta kompanija kupila je dionice koje su prethodno bile u vlasništvu Kineza Gaa Jishenga i sarađivati će sa Katharinom Liebherr, koja je zadržala manjinski udio.

“Tokom protekle dvije godine, zajedno sa vlasnicima dionica našeg kluba, bili smo u potrazi za novim partnerom koji će voditi klub u budućnosti. Danas smo našli savršeno rješenje. Sport Republic je grupa iskusnih investitora, sa velikim iskustvom u elitnom profesionalnom sportu. Takvu kombinaciju je veoma teško naći, ali zadovoljni smo što je postignut dogovor koji će osigurati naš klub na duže staze“, navodi se u saopštenju Martina Symesa, prvog čovjeka kluba.

“Danas je novi početak za nas sa novom vlasničkom grupom. Pronašli smo partnere sa velikim ambicijama za budućnost, ali i one koji razumiju šta Southampton predstavlja i u kom pravcu treba da ide. Naša strategija je da idemo naprijed držeći se planova koje smo imali prethodnih godina, ali uz njihovu podršku, to možemo postići sa novim fokusom i brzinom. Kao klub, nikada nismo željeli da kupujemo uspjeh, već da ga zaslužimo. Sport republic nam pruža moć da unaprijedimo svoje operacije na svim nivoima, i pomoći će nam da stignemo do uspjeha za koji naši ljudi vrijedno rade i koji naši navijači zaslužuju. Svi u Southamptonu žele dobrodošlicu Draganu, Henriku, Rasmusu i ljudima iz Sport Republica u naš klub. Tragali smo za dobrim ljudima sa ambicijom koji će nas povesti u novu eru i sretan sam što mogu da potvrdim da smo ih pronašli”.

Šolak, inače glavni investiror konzorcijuma Sport Republic, također nije krio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

“Zajedno sa svojim partnerima, imam veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave, i Sport Republic je osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jednistveno na tržište. Southampton ima sve kvalitete koje smo tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji. To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača. Presretni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Southampton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo”, navodi Šolak.