BiH

Tužilaštvo BiH

Petković optužen za napad na bošnjačko selo u kojem je ubijeno 16 civila, među njima žene i djeca

12/11/2020

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem 275 materijalnih dokaza

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Braneta Petkovića (1953.) rođenog u Goraždu, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, od početka maja do kraja jula 1992. godine, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (OpŠTO) Srpske opštine Goražde, kao nadređena osoba komandiru RJŠTO Srpske opštine Goražde, kao i komandirima i pripadnicima četa OpŠTO Srpske opštine Goražde, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba i pripremajući se da izvrše krivična djela u okviru oružanog napada na civilno bošnjačko stanovništvo, propustio da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela i kazni počinioce.

Prema navodima optužnice, u okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje-Kokino Selo, opština Goražde 22. maja 1992. godine, među kojim je bio veći broj žena i djece, ubijeno je najmanje 16 osoba bošnjačke nacionalnosti, i u toku istog napada zarobljeno sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni.

Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta, opština Goražde.

Optuženi Brane Petković se tereti da je propustio da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnih djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to: napadom na civilno stanovništvo i naselja, a ti napadi su uzrok smrti, teške fizičke povrede ili teško narušavanje zdravlja, napad bez izbora cilja kojim se ozljeđuje civilno stanovništvo, ubijanja, namjerno nanošenje žrtvama snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje (mučenje) i nečovječno postupanje.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem 275 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.