Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Podignuta optužnica protiv direktora Fonda za povratak BiH

21/11/2015

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mlađena Božovića /57/ koji je u svojstvu direktora Fonda za povratak BiH svojim odlukama onemogućio sprovođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom i omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da se optuženom stavlja na teret da je tokom 2009. i 2010. godine prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama prilikom postupka nabavke poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122.100 KM koje garantuju aktivnu konkurenciju i transparentnost prilikom trošenja budžetskih sredstava.

Božović je optužen da je svojim odlukama onemogućio sprovođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije, zaključio nabavku sa jednim preduzećem iz Banjaluke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM, te oštetio druga preduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavki.

Optuženi se tereti da je svjesnim kršenjem zakona očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavki i na taj način teže povrijedio prava drugih, a prilikom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio krovočno djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 30 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.