BiH

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića zbog koruptivnih radnji

30/12/2019

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bišeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog koruptivnih djela kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 KM.

Tužilaštvo tereti Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Europske unije u BiH.

U saopštenju iz Tužilaštva se navodi da se projekat odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Iz Tužilaštva navode, da je vrijednost projekta iznosila 198.454 eura, a da je ukupna pričinjena šteta 244.764 KM.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao. Navodi se da je Golijanin optužen u svojstvu šefa kabineta, a Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

U saopštenju se ističe da su optuženi počinili djelo “visoke korupcije”, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su im na teret stavljena gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo istragu provelo nakon prijave Federalne uprave policije.

Navode optužnice, kako stoji, Tužilaštvo planira dokazati saslušanjem 31 svjedoka i ulaganjem 140 materijalnih dokaza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.