Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Ibre Ćufurovića za pridruživanje ISIL-u u Siriji

ibro17

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi,

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ibre Ćufurovića, rođenog 1995. godine u mjestu Donja Slapnica, općina Velika Kladuša, državljanin BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 21.04.2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. “ISIL-a”, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20.04.2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime „Abu Kasim Albosni“, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. “ISIL“-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe , saopćeno je iz Tužilaštva BiH.