BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Ivana Đurića zbog ratnih zločina počinjenih u Brčkom

27/11/2020

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, lično i direktno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ivana Đurića (1971.) iz Bijeljine, koji se tereti za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjene u Brčkom 1992. godine.

Đurić se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, lično i direktno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

Optuženi se tereti da je tokom maja 1992. godine, dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozlijeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva nadalje navode kako je počinjenje spomenutih kaznenih djela povezano sa ratnim zločinima za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.