BiH

Podignuta optužnica protiv Marine Pendeš

16/07/2015

Tužitelj Posebnog odjela za organni kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Marine Pendeš, rođene 20.08.1964. godine u Travniku, državljanke BiH i R Hrvatske.

Optužena se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovito dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena izdala naloge svojoj tajnici, o vođenju navodnog prisustva navedenog savjetnika na poslu, a provjerama je utvrđeno da navedeni nije redovito dolazio na posao, a ostvarivao je plaće i naknade.

Na taj način, država je oštećena za iznos od oko 17.000 KM koliko je navedenom isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist, a država oštećena za navedeni iznos.

Optužena se tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 224. i krivotvorenja službene isprave iz članka 226. KZ BiH.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaznih materijala.

Optužnica će sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.