Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Alternativa sporazumu s Iranom su novi ratovi

obama1346

Američki predsjednik Barack Obama, nastojeći da uvjeri skeptične američke poslanike i nervozne saveznike u značaj iranskog nuklearnog sporazuma, insistirao je da je istorijski sporazum jedina alternativa utrci u nuklearnom naoružanju i novom ratu na Bliskom istoku.

Obama je branio svoje stavove na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, odgovarajući na kritike iz zemlje i inostranstva nakon što su Iran i šest svjetskih sila u utorak postigli sporazum u Beču na ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, prenosi Reuters.

– Bez sporazuma ne bi bilo ograničenja na iranski nuklearni program i Iran bi se približio stvaranju nuklearne bombe. Bez sporazuma riskirali bismo i nove ratove na Bliskom istoku – izjavio je američki predsjednik.

Obama, koji još mora prevazići kongresne prepreke u usvajanju sporazuma, izjavio je da ukoliko Sjedinjene Države ne iskoriste ovu priliku, “buduće generacije o nama će oštro suditi”.

Sporazum predstavlja trijumf za Obamu, koji je označio približavanje američkim neprijateljima prioritetima svojih predsjedničkih mandata, ali to također predstavlja i njegovo najveće kockanje na polju vanjske politike otkako je preuzeo dužnost u 2009.