Cvijanović: Reakcije OHR-a i Ambasade SAD izašle iz okvira primjerenog

zeljka-cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su reakcije OHR-a i Ambasade SAD u BiH na odluku Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH uveliko izašle iz okvira primjerenog i imaju, kao i uvijek, samo jedan cilj – okomiti se na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da prokomentariše reagovanja iz OHR-a i Ambasade SAD na odluku o referendumu u Srpskoj, Cvijanovićeva je konstatovala da se već pokazalo da su takva reagovanja uvijek bila loša usluga i samoj BiH.

“Sudeći po onom što su nam saopštili OHR i američka Ambasada i onog što smo u protekla dva dana slušali od opozicionih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske jasno je da među njima postoji visok stepen koordinacije i da govore istim jezikom. Ali, kao što je politički izbor opozicije da ne podrži referendum štiteći svoje sarajevske fotelje, tako je i izbor međunarodne zajednice ili nekih njenih dijelova da ignorišu umjesto da, u širokom partnerstvu sa svima, rješavaju te probleme”, istakla je Cvijanovićeva.

“Naš izbor je da tražimo rješenje i u nastojanju da do njega dođemo nismo prekršili ni jedan član Ustava i naša odluka o referendumu nije ni antidejtonska, niti je uperena protiv procesa evropskih integracija. To znaju svi, i oni koji su glasali za referendum, i oni koji nisu glasali i oni koji nam prijete”, poručila je premijer Srpske.

Nažalost, kaže ona, do boljeg i pravednijeg pravosuđa na nivou BiH nismo uspjeli doći uprkos višegodišnjem upozoravanju na štetu koju su Sud i Tužilaštvo BiH prouzrokovali upravo tim građanima, o čijim interesima sada navodno vode računa oni koji sprečavaju da se te institucije reformišu.

“Smatram da bi bilo mudro da svi spustimo temperaturu i uzdržimo se od teških riječi jer nas čeka ozbiljan zadatak, uz veliki angažman i Evropske unije i domaćih struktura, u raščišćavanju nereda i nepovjerenja koje su te institucije prouzrokovale”, ocijenila je Cvijanovićeva.