Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv ministra Abdulaha Zukića

abdulah zukic333

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi ovog kantona Abdulaha Zukića /36/ iz Živinica zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem.

Optužnica je dostavljena Opštinskom sudu Tuzla na potvrđivanje, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Postoji sumnja da je Zukić u januaru 2017. godine posredovao i tražio od odgovorne osobe u Javnom preduzeću “Šume Tuzlanskog kantona” da sa jednom firmom iz Gradačca zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci 5.000 metara kubnih drveta, iako mu je rečeno da ta firma ne ispunjava uslove za isporuku trupaca u količini većoj od 1.000 metara kubnih.

Koristeći položaj resornog ministra, Zukić je izvršio pritisak na odgovornu osobu u “Šumama Tuzlanskog kantona” da za račun firme iz Gradačca sa još tri firme zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci po 1.000 metara kubnih trupaca, te je tako firmi iz Gradačca omogućena isporuka ukupno 4.000 metara kubnih drveta.

Tužilaštvo je u optužnici nadležnom sudu predložilo da se Zukiću izrekne mjera zabrane obavljanja poziva i dužnosti u izvršnim organima vlasti na svim nivoima, te javnim ustanovama ili preduzećima u trajanju od tri godine.