Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Mire Gajić zbog šverca duhana

sverc duhana (1)

U počinjenju krivičnog djela, optužena je otkrivena prilikom kontrole policijskih radnika PS Pelagićevo, nakon čega je navedeni duhan pronađen i oduzet

Tužilac Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mire Gajić, rođene 1983. godine u Gradačcu, državljanke Bosne i Hercegovine.

Optužena se tereti da je krajem 2020. godine, od njoj poznatih osoba, nabavila veliku količinu rezanog duhana (oko 100 kilograma), bez plaćenih akciza i davanja predviđenih Zakonom o akcizama i Zakonom o duhanu, te isti upakiran u manje pakete pogodne za prodaju na ilegalnom tržištu duhana, vozila u automobilu kojim je upravljala.

U počinjenju krivičnog djela, optužena je otkrivena prilikom kontrole policijskih radnika PS Pelagićevo, nakon čega je navedeni duhan pronađen i oduzet.

Iznos akciza i davanja na 1 kilogram duhana, iznosi oko 120 KM, te se počinjenjem ovih krivičnih djela, ostvaruje velika nezakonita imovinska korist i nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.

Optužena se tereti da je pokušala staviti u promet radi prodaje proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinila krivično djelo-Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a stavak 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.