Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv pravnika i direktora “Parma Trenda” iz Laktaša

tuzilastvo tk

Optuženi se terete za krivično djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. KZ BiH

Optužene fizička i pravna osoba-preduzeće, terete se da su utajili PDV u iznosu od 48.143 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1.Sladojević Draška, rođenog 1975. godine u Banja Luci

2.Pravne osobe “Parma Trend” d.o.o., Trn, Laktaši

Optuženi se tereti da je tokom 2013., 2014. i 2015. godine, kao direktor i odgovorna osoba preduzeća „Parma Trend“ d.o.o., Trn, Laktaši, podnosio mjesečne PDV prijave neistinitog sadržaja, u namjeri da umanji obveze plaćanja indirektnih poreza.

Na navedeni način optuženi nije obračunao niti prijavio oporezivi promet u iznosu od 283.194, 44 KM, te porezne obveze u ukupnom iznosu od 48.143 KM, te je na navedeni način oštetio budžet i sve građane BiH.

Optužena pravna osoba-preduzeće „Parma Trend“ d.o.o. Trn, Laktaši, tereti se da je protivpravno raspolagalo navedenim novčanim iznosom u svom poslovanju.

Optuženi se terete za krivično djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjećamo, 2012. godine Milutin Žujić, vlasnik lanca benzinskih pumpi “Parma Trend”, ubio se na porodičnom imanju u naselju Trn, kod Laktaša. Žujić je posjedovao 23 benzinske pumpe. Tokom rata izbjegao je iz Hrvatske i nastanio se kod Banjaluke.