Podignuta optužnica protiv Safeta Brkića zbog ratovanja na strani ISIL-a

Tužilac iz Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Safeta Brkića (1986.) iz Sarajeva, nastanjenog u Olovu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć terorističkoj grupi i borio se zajedno sa drugim licima iz Bosne i Hercegovine, koji su boravili u Siriji na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici „Muhadžiri Ensarije“.

[pull_quote_right]Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH[/pull_quote_right]

Prema navodima optužnice, optuženi Brkić je sredinom mjeseca maja 2013. godine otputovao u Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju u grad Haritan gdje je ilegalno boravio do marta 2014. godine.

U grad Haritan je došao sa namjerom da se bori na strani tzv. Islamske države organizovane na teritoriji Sirije i Iraka i terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koji djeluje na području Sirije i Iraka, a koja se nalazi na listi terorističkih grupa i organizacija, koju je sačinilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.