Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv sedam osoba za zločine na području Janje

tuzilastvo-bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Vlade Stjepanovića, rođenog 29.03.1959. godine u Bijeljini, državljanina BiH

2. Zorana Tanasića, rođenog 22.11.1971. godine u Bijeljini, državljanina BiH, zaposlenog u MUP-u RS, CJB Bijeljina, PS Janja

3. Žarka Milanovića, rođenog 18.06.1963. godine u mjestu Gornji Kojčinovac, općina Bijeljina, državljanina BiH, zaposlenog u MUP-u RS, CJB Bijeljina, PS Janja

4. Mladena Krajišnika, rođenog 24.02.1970. godine u Hadžićima, državljanina BiH, ranije osuđivanog

5.Save Mršića, rođenog 14.02.1952. godine u mjestu Čengić, općina Bijeljina, državljanina BiH,

6. Milivoja Čobića, rođenog 10.03.1968. godine u mjestu Kojčinovac, općina Bijeljina, državljanina BiH

7. Milana Markovića, rođenog 03.11.1960. godine u Bijeljini, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od aprila 1992. do kraja septembra 1994. godine u okviru širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Bijeljina, kao pripadnici MUP-a RS, CJB Bijeljina – Staničnog odjeljenja milicije (SOM), odnosno Stanice milicije (SM) Janja, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva Janje.

Optuženi Tanasić, Krajišnik, Stjepanović, Mršić i Milanović terete se da su tokom dovođenja i zadržavanja civila bošnjačke nacionalnosti u SOM/SM Janji, kao i van nje, po naredbi komandira i njihovih zamjenika, u više navrata psihičkim i fizičkim mučenjem, premlaćivanjem, udarajući pesnicama, koljenima, nogama obuvenim u čizme, pendrecima, prijetnjama smrću, nanijeli snažne fizičke, duševne povrede, boli i patnje civilima bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi Čobić i Marković terete se da su u namjeri lišavanja života, svojevoljno izvršili premlaćivanje jednog civila bošnjačke nacionalnosti, udarcem kundakom puške, udarcima nogu po čitavom tijelu, sve do gubitka svijesti, te je uslijed posljedica došlo i do smrti navedenog civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Tanasić i Stjepanović, terete se da su naoružani automatskim puškama, u namjeri da liše života jednog civila bošnjačke nacionalnosti, ispalili više hitaca, čime su mu nanijeli teške fizičke povrede, nakon čega su u uvjerenju da je usljed zadobivenih povreda nastupila smrt civila, napustili mjesto događaja.

Optuženi se terete da počinili krivična djela Zločin protiv čovječnosti KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.