Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine na području Goražda

tuzilastvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ibre Merkeza, rođenog 15.11.1942. godine u mjestu Ribari, općina Foča; Predraga Bogunića, rođenog 28.01.1949. godine u Goraždu i Ešefa Hurića, rođenog 24.09.1958. godine u mjestu Radijevići, općina Goražde, svi državljani BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i VRS-a na području općine Goražde, u periodu od jula 1992. godine do druge polovine februara 1993. godine, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Terete se da su optuženi Merkez u svojstvu načelnika SJB Goražde (maj-august 1992. godine), optuženi Bogunić, u svojstvu načelnika SJB Goražde (august 1992.-februar 1993. godine) i optuženi Hurić u svojstvu komandira PS Goražde planirali, naredili, počinili, pomagali u planiranju, pripremanju i počinjenju, kao i na drugi način učestvovali u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila srpske nacionalnosti sa područja općine Goražde, različitog spola, starosne dobi od 7 do 70 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine preko njima podređenih pripadnika policije SJB Goražde i PS Goražde, zatvorili i držali u četiri stana zgrade, u neposrednoj blizini SJB u Goražde, preko 70 civila srpske nacionalnosti sa desne obale rijeke Drine, te da su u periodu od polovine jula 1992. godine do druge polovine februara 1993. godine, zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB Goražde.

U saopćenju se navodi da se optuženi Bogunić tereti da je počinio protivzakonito zatvaranje trideset jednog civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorije CJB Goražde, kao i zatvaranje još četiri civila srpske nacionalnosti, koji su prethodno uhapšeni, dok se optuženi Hurić tereti da je učestvovao u nezakonitom držanju civila tako što je organizovao i nadgledao njihovo fizičko obezbjeđenje, koje su vršili njemu podređeni pripadnici aktivnog i rezervnog sastava policije SJB Goražde, a ujedno i PS Goražde.

U navedenim objektima civili srpske nacionalnosti su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena snažna fizička i duševna bol, patnja i pri čemu su lišeni prava na postupanje u skladu sa zakonom.

Zarobljenim civilima je pored svega navedenog bila uskraćivana i adekvatna medicinska njega, što je prouzrokovalo pogoršanje zdravstvenog stanja zatočenih osoba u tolikoj mjeri da je u prostorijama SJB preminula jedna osoba, dok je jedna osoba pokušala izvršiti samoubistvo, te je u bolnici i preminula, a neposredno nakon puštanja iz SJB četiri osobe su preminule.

Optuženi Merkez tereti se da je zatvorenim civilima koji su se nalazili u stanovima na zadnjem spratu zgrade, u blizini CJB Goražde, zabranio za vrijeme granatiranja sklanjanje u podrum zgrade, te ih time izložio smrtnoj opasnosti, što je za posljedicu imalo da je sredinom augusta 1992. uslijed granatiranja smrtno stradala jedna osoba, a tri ranjene.

Merkez se tereti za protivzakonito zatvaranje preko stotinu civila, u prostorijama SJB i stanovima u neposrednoj blizini SJB, kao i Bogunić (više od trideset osoba u prostorijama SJB i više od 70 osoba u stanovima preko puta zgrade SJB).

Optuženi se terete da su kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili krivična djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.