Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U napadima Boko Harama u gradu Maiduguri 80 mrtvih

Nigeria Boko Haram
FILE-In this file photo taken on Tuesday, June 2, 2015, rescue workers at the site of a suicide bomb attack at a market in Maiduguri, Nigeria. Two suicide bombers attacked the city of Yola Friday June 5, 2015, and more than 60 people have been killed over the past few days in Maiduguri, the birthplace of Boko Haram, after President Muhammadu Buhari declared at his inauguration on May 29 that he is moving the command center for the war against Boko Haram from the capital Abuja, to Maiduguri. (AP Photo/Jossy Ola, FILE)

Militanti terorističke grupe Boko Haram danas su u nigerijskom gradu Maiduguri na sjeveroistoku zemlje izvršili nekoliko napada raketnim granatama, a izvedeno je i nekoliko samoubilačkih napada.

Prema tvrdnjama očevidaca, najmanje 50 osoba je ubijeno dok se očekuje kako će broj mrtvih rasti narednim satima. U dvostrukom samoubilačkom napadu u mjestu Madagali, 150 kilometara dalje od Maiduguria poginulo je 30 osoba. Na tom mjestu samoubilački napad izvele su navodno dvije ženske osobe aktivirajući eksploziv na tržnici blizu autobuskog stajališta.

Prethodno je tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak u Maiduguriu koji je glavni grad države Borno poginulo 30 osoba dok je 90 ranjeno u eksplozijama. Rano u zoru u bombaškom napadu na džamiju u tom gradu smrtno je stradalo 20 osoba.

Lokalno stanovništvo je u strahu a u izjavi za medije tvrde kako su posljednji krvavi napadi odgovor Boko Harama na izjave predsjednika Muhammada Buharia.

On je naime prošle sedmice izjavio kako je nigerijska vojska “tehnički porazila” militante Boko Harama. Tada je istakao i kako militantima prijeti poraz i da više neće moći istim intenzitetom napadati pripadnike snaga sigurnosti kao ni mjesta na kojima se nalazi mnogo ljudi.