Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje migranata

tuzilastvo-bih-sud

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije osobe za međunarodno krijumčarenje migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emala Amirija, rođenog 2001. godine u mjestu Lagman, Afganistan, koji se nalazi u pritvoru i protiv Matiullaha Dawlatzaija, rođenog 1998. godine u mjestu Peshwar, Pakistan, državljanin Afganistana, koji se takođe nalazi u pritvoru.

“Optuženi se terete da su, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, kao članovi organizovane grupe sa njima poznatim licima iz Afganistana i Srbije, omogućili da 17 migranata državljana Afganistana, Indije i Turske, među kojima i maloljetna lica, nezakonito uđu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni ilegalni migranti optuženi su za ugovorenu novčanu naknadu 4. novembra ove godine, da su čamcima u tri grupe prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, iako su znali da se radi o ilegalnim migrantima koji ne znaju plivati, te im ugrozili život, zdravlje i bezbjednost stavljajući ih u navedeni čamac u puno većem broju od dozvoljenog, te su u namjeri daljeg prevoza na njima poznatu lokaciju na teritoriji BiH spriječeni od strane Granične policije BiH.

Opuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.