Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za nedozvoljeni promet akciznih proizvoda

Tuzilastvo BiH (2)

Optuženi se tereti da je namjeravao prodavati proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za nedozvoljeni promet akciznih proizvoda protiv Stanka Ćuka, rođenog 1987. godine u Mostaru, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je 19. oktobra 2020. godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, namjeravao staviti u promet veliku količinu rezanog duhana u količini od 100 kilograma, bez plaćenih akciza i davanja predviđenih Zakonom o akcizama u BiH, te da ga je s ciljem dalje prodaje, upakovanog u manje PVC vreće pogodne za prodaju na ilegalnom tržištu duhana, vozio u prtljažniku automobila kojim je upravljao.

U počinjenju krivičnog djela optuženi je otkriven prilikom kontrole policijskih službenika MUP-a KS na magistralnom putu Mostar-Sarajevo, u mjestu Raštelica, opština Hadžići, nakon čega je duhan pronađen i oduzet.

Optuženi se tereti da je namjeravao prodavati proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.