Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za poresku utaju 37.000 KM

Tuzilastvo BiH (1)

Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu budžetu BiH u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv dvije osobe i Opšte zadruge “Dobro polje” Pelagićevo zbog poreske utaje od 37.000 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnica je podignuta protiv Milene Brkić, rođene 1963. godine u Šidu, Srbija, nastanjena u Pelagićevu, državljanke BiH i Srbije, osnivača i direktora Opšte zadruge “Dobro polje” sa p.o. Pelagićevo, Gavre Brkić, rođenog 1961. godine u Pelagićevu, državljanina BiH, osobe ovlaštene za zastupanje zadruge, kao i Opšte zadruge “Dobro polje”, upisane u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u Regionalnom centru Banjaluka.

“Optuženi se terete da su, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe navedenog poduzeća, ostvarili u ime pravne osobe Dobro Polje, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, oporezivi promet u iznosu od 219.705 KM koji su djelimično evidentirali u knjigovodstvene evidencije pravne osobe, ali na koji nisu obračunali pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.349,96 KM, niti ga iskazali u PDV prijavama za mjesečne periode tijekom 2013. godine, podnesenim Upravi za neizravno / indirektno oporezivanje (UINO) BiH”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu budžetu BiH u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Pravna osoba “Dobro Polje”, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, tereti se da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.349,96 KM, koju su u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvarili optuženi Milena Brkić i Gavro Brkić.

“Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 1. Kaznenog zakona BiH”, navodi se u saopštenju i dodaje da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.