BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za poresku utaju 37.000 KM

04/01/2021

Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu budžetu BiH u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv dvije osobe i Opšte zadruge “Dobro polje” Pelagićevo zbog poreske utaje od 37.000 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnica je podignuta protiv Milene Brkić, rođene 1963. godine u Šidu, Srbija, nastanjena u Pelagićevu, državljanke BiH i Srbije, osnivača i direktora Opšte zadruge “Dobro polje” sa p.o. Pelagićevo, Gavre Brkić, rođenog 1961. godine u Pelagićevu, državljanina BiH, osobe ovlaštene za zastupanje zadruge, kao i Opšte zadruge “Dobro polje”, upisane u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u Regionalnom centru Banjaluka.

“Optuženi se terete da su, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe navedenog poduzeća, ostvarili u ime pravne osobe Dobro Polje, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, oporezivi promet u iznosu od 219.705 KM koji su djelimično evidentirali u knjigovodstvene evidencije pravne osobe, ali na koji nisu obračunali pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.349,96 KM, niti ga iskazali u PDV prijavama za mjesečne periode tijekom 2013. godine, podnesenim Upravi za neizravno / indirektno oporezivanje (UINO) BiH”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu budžetu BiH u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Pravna osoba “Dobro Polje”, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, tereti se da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.349,96 KM, koju su u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvarili optuženi Milena Brkić i Gavro Brkić.

“Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 1. Kaznenog zakona BiH”, navodi se u saopštenju i dodaje da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.