Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Bosanske Gradiške

sud bih tuzilastvo

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovijedao optuženi vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Radeta Macure, rođenog 1963. godine u mjestu Bistrica, Bosanska Gradiška, državljanina BiH, koji se tereti za zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.

– Optuženi se tereti da je u junu 1992. godine, u svojstvu zapovjednika VRS (zapovjednik 1. čete 2. bataljona 1. lake gradiške brigade) postupao protivno odredbama ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata – navodi se.

U optužnici se navodi da je optuženi, kao zapovjednik snaga VRS, zajedno sa njemu podređenim vojnicima, 23.juna 1992. godine vršio vojnu akciju pretresa terena. Na toj lokaciji nalazila se skupina civila bošnjačke nacionalnosti, iz mjesta Kozarac, u općini Prijedor, koja se bježeći pred ratnim sukobima pokušavala prebaciti do granice sa R Hrvatskom na rijeci Savi.

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovijedao optuženi vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila. Nakon toga su, iz vatrenog oružja, ubili navedene civile. Njihova tijela su 2003. godine pronađena, ekshumirana i identificirana.

Optuženi Rade Macura tereti se da je neposredno, za vrijeme provođenja, zapovjedao tom vojnom akcijom i bio fizički prisutan na mjestu događaja, u akciji izravno sudjelovao sa njemu podređenim vojnicim te propustio poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji tog zločina budu procesuirani i kažnjeni. Time je, kako se navodi, počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

– Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.