Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica za ubistvo 10 civila i tri zarobljena pripadnika VRS

tuzilastvo

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 182 svjedoka i prilaganjem oko 550 dokaznih materijala

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Šemsudina Muminovića, zvanog “Žukov“ (1963.), Muje Muratovića (1960.), Rasima Omerovića, zvanog “Masni” (1968.), Asima Alića (1959.), Fadila Mujića (1948.) i Ismeta Memića, zvanog „Iko“ (1970.), svi državljanini BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, u svojstvu: optuženi Šemsudin Muminović, komandanta OpŠTO Zvornik, a kasnije komandanta 206. Vbbr Armije BiH, Mujo Muratović, komandira Šetićke čete OpŠTO Zvornik, Rasim Omerović, komandira Vojne policije OpŠTO Zvornik, Asim Alić, načelnika SJB Sapna i Fadil Mujić, komandira Policijske stanice Sapna, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Oni su optuženi da su sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su počinjena ubistva deset civila i zarobljavanje, mučenje i ubistvo tri ratna zarobljenika pripadnika VRS, namjerna nanošenja snažnog fizičkog ili psihičkog bola prema trojici ratnih zarobljenika, te povrede fizičkog integriteta ili zdravlja civilnim žrtvama srpske nacionalnosti.

Također, optuženi se terete da su znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, propustili preduzeti nužne i razumne mjere da spriječe ubistva i nečovječna postupanja kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin, a optuženi Ismet Memić se tereti da je lično sudjelovao i u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima.

Šemsudin Muminović se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika; Mujo Muratović za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva; Asim Alić i Fadil Mujić za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te Ismet Memić koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 182 svjedoka i prilaganjem oko 550 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.