Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Podignuta optužnica za ubistvo oko 300 ljudi u Kotor Varoši

01/12/2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu “Kategorije 2” koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši, a kojom su obuhvaćeni progoni i ubistva više stotina osoba na tom području.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Boška Peulića rođenog 14. januara 1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor, Slobodana Župljanina zvanog “Bebac”, rođenog 17. novembra 1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor Varoš, Aleksandra Petrovića zvanog “Saša”, rođenog 28. decembra 1970. godine u Kotor Varoši, Manojla Tepića zvanog “Mane”, rođenog 16. maja 1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš, Janka Trivića, rođenog 4. juna 1949. godine u selu Jošavka, Čelinac i Nedeljka Đekanovića, rođenog 15. novembra 1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš.

Optuženi se terete da su tokom početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS i snaga MUP RS, usmjerenog protiv civilnog stanovništva opštine Kotor Varoš, u svojstvu Boško Peulić komandanta taktičke grupe 3 VRS, Slobodan Župljanin komandanta 2. bataljona VRS, Aleksandar Petrović komandira I čete 2. bataljona VRS, Manojlo Tepić, komandanta TO Kotor Varoši i istovremeno komandanta Odbrane grada Kotor Varoši, a potom i kao načelnik Lake Kotorvaroške brigade VRS, i član Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva, Janko Trivić komandant VRS, te Nedeljko Đekanović predsjednik opštine Kotor Varoši i predsjednik Kriznog štaba, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su koordinirali, rukovodili i nadzirali operacije vojnih i policijskih snaga sa zajedničkim ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Kotor Varoš.

Oni su optuženi da su kao visoki zvaničnici vojske, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi izvršili progon ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode.

Optuženi su i da su počinili progon oko 20.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši, među kojima je bilo djece i žena.

Navedenim progonom i zločinima protiv čovječnosti, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti protjerano je sa područja ovog grada i okoline, te i danas živi u raseljenju širom BiH i svijeta, a samo mali broj povratnika se vratio u prijeratne domove, navodi optužnica.

Nakon progona, žrtve su nezakonito lišavane slobode i odvođene na različite lokalitete i mjesta zatvaranja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljanje zarobljenih civila i ubijeno je oko 300 žrtava.

U vrijeme širokog i sistematičnog napada na civile, počinjena su ubistva, mučenja, silovanja, prisilni nestanci osoba, kao i druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnica navodi da je u okviru počinjenih zločina vršeno prisiljavanje na prinudni rad, pljačkanje imovine stanovništva i uništavanje kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim potrebama.

Ovaj predmet je kao predmet Kategorije 2 u kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, a predmet je nakon toga proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH.

Tužilaštvo će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 231 svjedoka i stručnih vještaka, a optužnica je uz priložen obiman dokazni materijal bit će proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Također, Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti istrage prema većem broju osumnjičenih, pojedinačnih i direktnih izvršilaca zločina, ubistava, mučenja, zlostavljanja i pljačkanja civilnog stanovništva na području Kotor Varoši.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.