Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje je BiH na svjetskoj mapi vojne moći

oruzane snage bih

Portal Global Firepower, koji se bavi analizom podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja diljem svijeta, objavio je nedavno rang-listu najmoćnijih vojnih sila na svijetu.

Objavljeni materijal, stoji u napomeni, služi isključivo za razonodu, a informacije su dobivene iz javno dostupnih podataka.

[yuzo_related]

Lista je nastala na osnovu analize više od pedeset faktora, među kojima se nalaze i broj stanovnika u zemlji, aktivnog vojnog osoblja, broj oklopnih vozila, brodova, aviona, budžet za odbranu, izvori finansiranja… Na osnovu tih podataka Global Firepower izračunao je index vojne moći – što je on manji, to je zemlja moćnija. Nuklearna moć nije obuhvaćena.

Prema toj rang-listi, na prvom mjestu se nalaze Sjedinjene Američke Države, nakon kojih slijedi Rusija, zatim Kina i Indija. Slijede Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Njemačka, Japan i Turska.

BiH se nalazi na 89. mjestu ove liste. Od zemalja iz regije vojno moćnije od nas su Hrvatska na 62. mjestu, dok je Srbija na 70. mjestu. Slovenija je na 99. mjestu, dok Crne Gore nema na listi. Albanije je prema istom izvoru 100. vojna sila na svijetu.