Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Hamtramck je jedini većinski muslimanski grad u SAD

01/12/2015

Grad Hamtramck u američkoj saveznoj državi Michigan je zvanično jedini grad u SAD-u sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Čak 23 posto stanovništva su doseljenici iz arapskih zemalja, njih 19 posto je iz Bangladeša dok ostatak čine muslimani iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, piše Daily Mail.

Vijeće grada čine uglavnom muslimani koji se oštro protive trenutnoj useljeničkoj politici Sjedinjenih Američkih Država i poručuju svim imigrantima i izbjeglicama da su dobrodošli u njihov grad.

“Nisam znao šta da očekujem kada sam stigao, ali kad smo doseili ovdje bio sam pozitivno iznenađen. Imamo džamiju na uglu, većina ljudi govori naš jezik… Osjećam se kao kod kuće”, kaže Thaer Hoshan koji je 2012. godine stigao iz Sirije zajedno sa svojom suprugom Dalal i petero djece.

U gradu postoje četiri džamije koje su uglavnom popunjene tokom dnevnih i večernjih molitvi. Ezan, poziv na klanjanje, čuje se u svakom dijelu grada.

Od šest članova Gradskog vijeća četverica su muslimani. Čak 27 jezika se govori u ovoj maloj američkoj zajednici.

“Prije 80 godina u ovom gradu je živjelo 60.000 ljudi. Sada ih ima oko 25.000 što znači da ima mjesta za još ljudi. Nismo zabrinuti da će neko izvesti bombaški napad i svi su dobrodošli”, kaže gradonačelnica Karen Majewski.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.