Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD ponovo upozorile Rusiju da napade u Siriji usmjeri protiv ISIS-a, a ne opozicije

avion rusija napad

Zvanični Washington ponovio je poziv Moskvi da u okviru zračnih operacija u Siriji ne gađa položaje umjerene sirijske opozicije, već da izvodi napade na uporišta terorističke organizacije ISIS.

„Posve je jasno da ruske zračne snage neprekidno izvode operacije u Siriji i to na položaje umjerene opozicije na teritoriji gdje nema prisustva ISIS-a, a da ne izvodi napade na ISIS“, izjavila je glasnogovornica američkog State Departmenta Elizabeth Trudeau.

Ističući da SAD ponovo pozivaju Rusiju da svoje napore u Siriji usmjeri na borbu protiv ISIS-a, Trudeau je kazala da bi u tom slučaju bio cijenjen ruski doprinos borbi protiv globalnog terorizma.

Zvanična Moskva uporno tvrdi da u Siriji izvod zračne udare na položaje ISIS-a, ali SAD i njeni saveznici optužuju Rusiju da izvodi napade na umjerenu opoziciju i podržava snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ruske zračne snage su od 30. septembra do 4. novembra izvele 1.631 let iznad Sirije i gađale ukupno 2.084 mete. Rusko Ministarstvo je također saopćilo da su ruski bombarderi 20. novembra izveli napade i uništili 190 položaja ISIS-a.

Međunarodni Opservatorij za ljudska prava u Siriji je nedavno objavio izvještaj u kojem se navodi da su u ruskim zračnim napadima na teritoriji Sirije koju kontrolira opozicija poginula najmanje 263 civila.