Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za utaju poreza protiv Muzafera Čeligije

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (4)

Čeligija se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz KZ-a BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muzafera Čeligije, rođenog 1976. u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine, zbog utaje poreza.

Optuženi se tereti da je, u vremenskom periodu od 1. novembra 2012. do 31. augusta 2014., radeći u svojstvu direktora pravnog lica „Moto turs“ d.o.o. Sarajevo, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, realizovao promet viši od 900.000 KM i izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu 139.491,15 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH.

Čeligija se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.