Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica za zločine na području Konjica

Konjic

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Omera Borića, bivšeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline.

“Optuženi se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima Općinskog štaba TO-a Konjic, znao i morao znati da se njemu podređeni pripadnici vojske, policije i drugih formacija spremaju počiniti i da su počinili ubistva, zlostavljanja, premlaćivanja, nezakonita zatočenja u logore, mučenja i druga nečovječna djela nad civilima srpske nacionalnosti, a kao nadređena osoba nije poduzeo mjere da spriječi počinjenje zločina niti kazni počinitelje”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema Tužilaštvu, u optužnici se navodi da su prilikom napada na selo Bradina počinjena ubistva najmanje 43 osobe, od kojih su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 36 žrtava. Među tim djelima se ističe ubistvo na naročito okrutan način žrtve Sretka Kuljanina, te ubistva Bore Gligorevića i Bogdana Kureša, kao i paljenje pravoslavne crkve u mjestu Bradina, kuća i objekata, te pljačkanje imovine srpskog stanovništva.

Također su navedena i nezakonita lišenja slobode, progoni više stotina civila srpske nacionalnosti iz sela sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i odvođenje zatočenih civila u školu u Bradini, te logore “Čelebići” i “Musala”.

Prema saopćenju, Borić je državljanin Austrije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.