BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

23/12/2020

Musli se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Amara Muslija, rođenog 1997. godine u Bijeljini, optuženog da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je u novembru 2019. godine, protivno članku 32 Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nositelja autorskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih televizijskih serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, navode iz Tuužilaštva BiH.

Musli se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

Navedenim postupcima, optuženi je nanio štetu nositeljima autorskih prava, jer je u namjeri, bez odobrenja nositelja autorskog prava učinio dostupnim javnosti autorska djela, čime je počinio kazneno djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.