Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina u Vlasenici

tuzilastvo bih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe zbog ratnog zločina na području Vlasenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragiše Tešića, rođenog 13. februara 1967. godine u mjestu Tikvarići, općina Vlasenica, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS-a na području općine Vlasenica, u periodu od maja do kraja decembra 1995. godine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći Ženevske konvencije.

Tereti se da je zajedno sa drugim vojnicima VRS-a, nanoseći velike patnje i povrede tjelesnog integriteta, psihički i fizički zlostavljao ratne zarobljenike i civile bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u improvizovanom zatvoru pomoćne zgrade Općinskog suda u Vlasenici.

On se konkretno tereti da je sam i sa drugim pripadnicima VRS, počinio mučenje, premlaćivanje i teško zlostavljanje zarobljenog pripadnika Armije RBiH Bećirović Halila i zatočenog civila Ramić Fuada.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa krivičnim djelom Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., a sve u vezi sa odredbama člana 29. i 180. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.