tužiteljstvo bih

Podignuta otpužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata, prevozili ih čamcima

migranti

Optuženi se terete da su djelujući zajedno i u dogovoru, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, počinili krijumčarenje skupine od najmanje 15 ilegalnih migranata s područja Egipta, koji su ilegalno boravili u BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha, rođenog 1991. godine u Egiptu, Alana Durakovića, rođenog 1997. u Bihaću i Amira Bakrača, rođenog 1997. u Bihaću.

Optuženi se terete da su djelujući zajedno i u dogovoru, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, počinili krijumčarenje skupine od najmanje 15 ilegalnih migranata s područja Egipta, koji su ilegalno boravili u BiH.

Optuženi se terete da su se organizirali i sudjelovali u transportu ilegalnih migranata s područja Bihaća, prema riječnoj granici s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi, te izvršili nabavku čamaca za ilegalni prelazak migranata s ciljem njihovog prebacivanja u Hrvatsku, te dalje prema drugim zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U izvršenju kaznenog djela počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su pronašli ilegalne migrante na obali Save, u blizini Kozarske Dubice, spriječili njihovo dalje krijumčarenje te lišili slobode počinitelje kaznenog djela.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo – organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.