Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta serija optužnica: Predsjednik boračke organizacije RS optužen za pomaganje u genocidu!

milomir_savcic

Tužilaštvo tereti Jugomira Marčetića za učešće u napadu na selo Zecovi, kada je ubijeno najmanje 150 osoba

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milorada Krunića, rođenog 1953. godine u mjestu Bosanski Milanovac, općina Sanski Most, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je u periodu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je 11.06.1992. godine predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća “Betonirka” u logor “Manjača”, nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga sudjelovao u ubistvu tih civila koji su u povratku konvoja sa Manjače ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići-Hazići.

Optuženi se tereti za zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 35 svjedoka i vještaka, te čitanjem preko 250 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica protiv Marčetića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jugomira Marčetića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi (općina Prijedor).

Tužilaštvo tereti Jugomira Marčetića za učešće u napadu na selo Zecovi, kada je ubijeno najmanje 150 osoba, te protjerano cjelokupno stanovništvo i zatočeno u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje na području Prijedora.

„Marčetić se tereti da je lično učestvovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubistvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju je navedeno i da je Marčetić učestvovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

Prema Tužilaštvu, napad na Zecove je izvršen za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora, u okviru kojeg je Marčetić postupao suprotno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

Navode optužnice, Državno tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega će oko trećine svjedoka iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 80 materijalnih dokaza.

Trišić optužen za zločine u Bratuncu

Tužilaštvo BiH optužilo je Milana Trišića za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

Trišiću je na teret stavljeno da je od aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i mjesta Bratunac, ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča, tokom kojeg je izvršeno nezakonito hapšenje i prisilno izmještanje više od 250 mještana. Na teret mu je stavljeno i učešće u pljačkanju imovine, koja je nakon toga zapaljena.

On je optužen i da je u maju 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, te njihovim odvođenjem u nepoznatom pravcu. Kako se navodi, ubistva većeg broja osoba je počinio vatrenim i hladnim oružjem, kao i tupim predmetima.

Tužilaštvo planira dokazati navode optužnice pozivanjem oko 120 svjedoka, od kojih više od 30 su pod mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

Savčić pomagao genocid u Srebrenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milomira Savčića, rođenog 1959. godine u mjestu Sokolac, državljanin BiH i Srbije.

Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11.07. do 15.07.1995 na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zmtp VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Optuženi Savčić Milomir, tereti se da je radnjama opisanim u optužnici, počinio kazneno djelo pomaganje u genocidu iz članka 171. točka a) i b) KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31 KZ BiH.