BiH

crveni križ

Podijeljeni dnevni obroci migrantima i izbjeglicama u kampu “Lipa”

24/12/2020

Oko hiljadu migranata koji su nakon jučerašnjeg požara u četiri boravišna šatora ostali i bez privremenog krova nad glavom, nadaju se ipak nekom rješenju

Crveni križ Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) osigurali su dnevne obroke i pitku vodu za oko hiljadu migranata i izbjeglica, koji su ostali na lokaciji Prihvatnog kampa “Lipa”. Nakon jučerašnjih incidentnih događaja, danas je situacija dosta mirnija i u potpunosti pod kontrolom jakih policijskih snaga. U samom kampu angažovana je i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

“Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa su u saradnji s Operativnom grupom za situaciju s migrantima USK osigurali dnevne obroke i pitku vodu svim ljudima koji su ostali na ovoj lokaciji. Naravno, mi ćemo ovim ljudima osigurati životne neophodnosti za određeno vrijeme, a nadamo se da će vrlo brzo biti pronađeno najbolje rješenje za njihov smještaj. Crveni križ je od početka uključen u kompletnu situaciju s migrantima i izbjeglicama, te brinemo o svim ljudima kojima je potrebna pomoć”, izjavio je Selam Midžić iz Gradske organizacije Crvenog križa Bihać.

Oko hiljadu migranata koji su nakon jučerašnjeg požara u četiri boravišna šatora ostali i bez privremenog krova nad glavom, nadaju se ipak nekom rješenju.

“Ne znamo šta se događa, niti šta će biti s nama. Ponestaje nam i novca, ali i osnovnih životnih namirnica. Ostajemo ovdje, jer nemamo gdje drugo i nadamo se nekom rješenju problema”, kazao je Mesud iz Afganistana.

Saobraćaj na magistralnom putu M-5 prema Bihaću se odvija nesmetano, s obzirom da su pripadnici MUP-a USK još sinoć zaustavili grupu od nekoliko stotina migranata, koji su se bili uputili prema Bihaću. Svi su vraćeni u prostor kampa, kojeg su još jučer zbog neuslovnosti za zimu napustili uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Prema nezvaničnim informacijama, u skorije vrijeme očekuje se iseljenje opreme i kontejnera iz Migracionog centra “Bira” u središtu grada i njegovo definitivno zatvaranje, na čemu insistiraju građani Bihaća, gradska i kantonalna vlast.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.