Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manja zagađenost

U Kantonu Sarajevo ukinuta epizoda “Upozorenje”, na snazi ostaje “Pripravnost”

Vlada KS je na osnovu pomenutog plana na sjednici održanoj 17. decembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje”, zbog izrazito povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku

S obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, kao i da predstoje prognozirane padavine, Vlada Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakvu odluku Vlada je donijela na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Resornom ministarstvu je prethodno Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, predložilo ukidanje epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo.

Vlada KS je na osnovu pomenutog plana na sjednici održanoj 17. decembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje”, zbog izrazito povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ali izmjerene prosječne vrijednosti još uvijek prekoračavaju propisane granične vrijednosti za ”Pripravnost“, zbog čega je tijelo odlučilo zadržati pomenutu epizodu na snazi.

Ostali praćeni polutanti također su u padu, iako prethodnih dana nisu ni bilježili prekoračenja graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, bez temperaturnih inverzija, što bi trebalo dovesti do čišćenja kotline, te značajnog poboljšanja kvaliteta zraka u svim zonama Kantona Sarajevo.

”Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku koje svakodnevno pokazuju njegov kvalitet u Kantonu Sarajevo i meteorološke uslove, postupati prema Planu interventnih mjera, te o svemu blagovremeno informisati javnost”, navodi se u saopćenju Vlade KS.