BiH

Manja zagađenost

U Kantonu Sarajevo ukinuta epizoda “Upozorenje”, na snazi ostaje “Pripravnost”

24/12/2020

Vlada KS je na osnovu pomenutog plana na sjednici održanoj 17. decembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje”, zbog izrazito povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku

S obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, kao i da predstoje prognozirane padavine, Vlada Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakvu odluku Vlada je donijela na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Resornom ministarstvu je prethodno Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, predložilo ukidanje epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo.

Vlada KS je na osnovu pomenutog plana na sjednici održanoj 17. decembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje”, zbog izrazito povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ali izmjerene prosječne vrijednosti još uvijek prekoračavaju propisane granične vrijednosti za ”Pripravnost“, zbog čega je tijelo odlučilo zadržati pomenutu epizodu na snazi.

Ostali praćeni polutanti također su u padu, iako prethodnih dana nisu ni bilježili prekoračenja graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, bez temperaturnih inverzija, što bi trebalo dovesti do čišćenja kotline, te značajnog poboljšanja kvaliteta zraka u svim zonama Kantona Sarajevo.

”Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku koje svakodnevno pokazuju njegov kvalitet u Kantonu Sarajevo i meteorološke uslove, postupati prema Planu interventnih mjera, te o svemu blagovremeno informisati javnost”, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.