Organizacije za zaštitu životne sredine

Podnesena žalba Sekreterijatu Bernske konvencije zbog planiranih HE i MHE na Neretvi

rijeka

“Hidroenergetski projekti ne bi samo uništili ovaj ekosistem, već bi i Bosna i Hercegovina prekršila ratificirane međunarodne sporazume. Zbog toga podnosimo ovu žalbu”, naglasio je Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe iz Riverwatcha

Organizacije za zaštitu životne sredine – Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža podnijeli su danas žalbu protiv Bosne i Hercegovine Sekreterijatu Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa zbog nedostatka zaštite gornjeg toka rijeke Neretva od planiranih osam hidroenergetskih objekata.

Planirani projekti na ovom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sistem od sedam manjih hidroelektrana koje čine hidroeneregetski sistem (HES) Gornja Neretva. Ove hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke – dionice od oko 30 km – u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi.

Žalba ovom Sekreterijatu je uslijedila nakon žalbe koju je ova grupa organizacija podnijele ranije ove godine Sekreterijatu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za ove projekte. Procjene uticaja na životnu sredinu urađene za ove projekte identifikovale su nekoliko značajnih vrsta prisutnih u blizini lokacije hidroelektrana, ali je ipak zaključeno da projekti mogu ići u realizaciju. Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste, uključujući medvjede, vukove, vidre i rakove, kao i određenu vrstu pastrmke.

Centar za životnu sredinu je u maju pokrenuo i upravni spor protiv odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zbog odluke da za prvu fazu projekta HES Gornja Neretva nije potrebna procjena uticaja na životnu sredinu. Odluka je donesena uprkos tome što je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izrazio protivljenje planiranom projektu Gornje Neretve i naglasio da će hidroelektrane imati ogroman uticaj na rijetke, endemske i reliktne vrste.

“Prema dosadašnjim istraživanjima, područje oko izvora i gornjeg toka rijeke Neretve potvrđeno je kao izuzetno očuvan ekosistem. Ove projekte treba zaustaviti zbog izuzetne vrijednosti ovog područja, jer nikakve mjere ublažavanja ne bi mogle sačuvati ovo područje“, istakla je Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo Plavo srce Evrope iz Centra za životnu sredinu.

Kampanja “Sačuvajmo plavo srce Evrope” (https://balkanrivers.net/) ima za cilj zaštitu najvrijednijih rijeka na Balkanu od izgradnje hidrolektrana. Kampanju koordinišu nevladine organizacije Riverwatch i EuroNatur, a provode je zajedno sa partnerskim organizacijama iz zemalja Balkana. Lokalni partneri u Bosni i Hercegovini su Centar za životnu sredinu i Aarhus centar Sarajevo.

“Gornji tok rijeke Neretve prirodni je dragulj Balkana. Sa okolnim netaknutim šumama, čini područje divljine koje je bez premca u Evropi. Hidroenergetski projekti ne bi samo uništili ovaj ekosistem, već bi i Bosna i Hercegovina prekršila ratificirane međunarodne sporazume. Zbog toga podnosimo ovu žalbu”, naglasio je Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe iz Riverwatcha.