Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razlaz "prijatelja"

“Pukla” ljubav između Dodika i reditelja: Kusturica više nije gospodar Andrićgrada

kusturica dodik
19.08.2014., Klobuk, Republika Srpska - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik helikopterom stigao u Klobuk i posjetio filmsku ekipu Emira Kusturice, te prisustvovao snimanju scena za film "Na mlijecnom putu". Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Vlada RS će, na osnovu uloženih 15 miliona maraka, preuzeti većinsko vlasništvo nad „Andrićgradom“ od Emira Kusturice

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Prijedlog Ugovora o ustupanju i prenosu udjela u privrednom društvu „Andrićgrad“ Višegrad. Krajem ljeta, Vlada RS je formirala Komisiju koja je pripremila opširnu Studiju promjene vlasničke strukture „Andrićgrada“ i angažovala vještake, čiji je zadatak bio da počiste nered i, koliko je to moguće, stvari dovedu u zakonske okvire, piše Žurnal.

Prema predloženom ugovoru, Vlada RS će, na osnovu uloženih 15 miliona maraka, preuzeti većinsko vlasništvo nad „Andrićgradom“ od Emira Kusturice.

KOLIKO JE ULOŽIO KUSTURICA

Vlada RS, prema tom dokumentu, treba da postane vlasnik 63,68 posto Društva „Andrićgrad“, opštini Višegrad pripašće 14,50 posto, dok će firma „Lotika“ i njen vlasnik Emir Kusturica imati 21,82 posto udjela u vlasništvu, na osnovu uloženih pet miliona maraka.

“Donošenje ovog akta preduslov je da svaki od osnivača u Skupštini društva ‘Andrićgrad’ u odgovarajuće registre bude upisan na osnovu kapitala uloženog u ovaj projekat od 2011. godine do danas“, naveli su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Iz tog resora saopštili su da je u realizaciju projekta izgradnje i opremanja kompleksa „Andrićgrad“ do sada uloženo ukupno 23.787.265 KM, od čega je Vlada uložila oko 15 miliona KM.

Prema računici Vlade RS, ispada da je Kusturica uložio pet miliona, a opština Višegrad svega tri miliona. Kusturici je priznato da je u „Andrićgrad“ uložio pet miliona maraka, mada to nije tačno, jer je ta cifra preuveličana, kao što su umanjena sredstva koja su uložili Vlada RS i opština Višegrad. Iz javnih sredstava RS u „Andrićgrad“ uloženo je oko 35 miliona maraka, što je ranije konstatovano i u revizorskim izvještajima.

„Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanjem ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i Kusturičinog preduzeća „Lotika“. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od čega je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je Kusturica postao većinski vlasnik „Andrićgrada“. Sada bi trebalo da dobije 21,82 posto vlasništva u „Andrićgradu“.

Sa tim vlasničkim udjelom Kusturica neće moći bitno da utiče na projekat „Andrićgrad“ i poslovanje društva.Te akcije mu mogu poslužiti da ih u određenom momentu proda Vladi RS za određenu sumu novca ili da bude pripravan, ako bi se u budžetu RS pojavile pare, za novu igru oko „Andrićgrada“.

Prema izvorima Žurnala iz Vlade RS, Kusturica nije i neće praviti pompu u vezi sa promjenom vlasničke strukture u „Andrićgradu“, svjestan činjenice da više nema odakle da izvlači novac za taj projekat i da je na „Kamengradu“ već odlično prošao.

Kusturica je sve vrijeme, od samog početka izgradnje „Andrićgrada“, raspolagao svim sredstvima – onim koje su uložili Vlada RS i Opština Vešegrad kao i sa dva miliona evra koje je donirala Vlada Srbije i sa ostalim donacijama i kreditima.

Najveći dio tih para otišao je njegovoj firmi „Lotika“, koja je bila izvođač najvećeg dijela radova u „Andrićgradu“.

Tome treba dodati i novac koji je Kusturica ostvario od izgradnje i prodaje zgrade Hidroelektrane na Drini, čije je rukovodstvo bukvalno bilo natjerano da sjedište firme gradi u „Andrićgradu“. Upravni objekat HE na Drini, koji je izgrađen u „Andrićgradu“, plaćen je 8,5 miliona maraka, a ima svega 2400 metara kvadratnih, odnosno 1600 manje nego što je predviđeno prvobitnim projektom.

KAPITAL I OSNIVAČKI KAPITAL

Projekat „Andrićgrad“ od samog svog početka bio je postavljen naopako i nezakonito. Emir Kusturica je 2011. godine sa osnivačkim ulogom od 5.100 maraka postao većinski vlasnik “Andrićgrada”. Još 2012. godine, tadašnji poslanik u Narodnoj skupštini RS Miroslav Kojić javno je postavio pitanje vlasničke strukture. Bivši ministar trgovine i turizma Bakir Ajanović je tada odgovorio da će se „konačni vlasnički udjeli definisati nakon završetka projekta”.

Kojić i danas tvrdi da konačni vlasnički udjeli moraju biti utvrđeni po principu – koliko je ko od osnivača u projektu dao novca, toliki treba da bude njegov vlasnički udio.

“Emir Kusturica nije vlasnik 51 posto kapitala ‘Andrićgrada’, već je vlasnik 51 posto osnivačkog kapitala firme ‘Andrićgrad’ d.o.o.. Preko svoje firme ‘Lotika’ on je vlasnik jedino 5.100 maraka osnivačkog kapitala preduzeća ‘Andrićgrad'“, kazao je Kojić za Žurnal.

On je podsjetio da je firma “Andrićgrad” d.o.o. osnovana da napravi projekat uređenja turističkog starog jezgra Višegrada pod nazivom „Andrićgrad“, a da u taj projekat Kusturica nije uložio ni marku.

S obzirom da je bilo predviđeno da udjeli, koji su postojali prilikom osnovanja društva “Andrićgrad”, treba da budu promijenjeni u skladu sa visinom ulaganja kada projekat bude završen, to godinama nije učinjeno. Iz prostog razloga što projekat nikada nije završen, mada je odavno jasno da su Vlada RS i opština Višegrad uložili nesrazmjerno mnogo više novca u projekat nego Kusturičina firma “Lotika”.

Varnice na relaciji Vlada RS – Kusturica traju već par godina. Kusturica je ignorisao pozive da prisustvuje Skupštini društva „Andrićgrada“, mjesecima je izbjegavao da dostavi informacije o dinamici izgradnje projekta i utrošku finansijskih sredstava…

S druge strane, Vlada RS je ulaganja u „Andrićgrad“ tretirala kao grantove (pomoć), a ne materijalna ulaganja, čime je sebi uskratila mogućnost da polaže pravo na promjenu vlasničke strukture, čime je Kusturica vlast imao u šaci.

Od samog početka sve u vezi s projektom “Andrićgrad” vrvilo je od nezakonitosti. Tako je Vlada RS 20. februara 2012. godine Ugovorom o koncesiji dodijelila 25 dunuma gradskog građevinskog zemljišta društvu „Andrićgrad“, iako nije raspolagala tim zemljištem. Zemljište je bilo i ostalo u vlasništvu opštine Višegrad, koju Vlada uopšte nije pitala za saglasnost. Samim tim, Ugovor o koncesiji je nevalidan.

Spornih radnji u vezi sa ulaganjima u “Andrićgrad” bilo je sijaset, a u jednom trenutku zbog ignorantskog odnosa Kusturice prema Vladi RS činilo se da će stvar završiti na sudu.

Očigledno je da takva vrsta skandala nije odgovarala ni jednoj ni drugoj strani (ni Dodiku ni Kusturici), pa se problemi sada rješavaju ispod radara, promjenom vlasničkih udjela. Pritom, Kusturica ne gubi ništa, jer je svjestan da iz budžeta više ne može izvlačiti kako hoće i koliko hoće za firmu čiji je bio većinski vlasnik, dok Vlada RS i opština Višegrad ne dobijaju ništa što već nisu platili i pretplatili.

KO ĆE VRAĆATI DUGOVE

Na kraju, kada se konačno promijeni vlasnička struktura, pitanje je ko će da vraća dugove koji su ostali prema dobavljačima i ko će da plati obaveze po osnovu kredita, koji, prema zvaničnim informacijama, iznose oko tri miliona maraka. I taj teret će pasti na račun budžeta RS i Vladu RS, koja će biti većinski vlasnik, dok će Kusturica, koji je sve dugove napravio, imati izgovor da su on i njegova „Lotika“ tek manjinski akcionari.