Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović razgovarao sa Doylom

Podrška Irske evropskom putu BiH

sarovic doyle

Irska iskustva i prakse u stavljanju vlastitih resursa u funkciju ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje, mogu biti veoma korisna i za Bosnu i Hercegovinu, rečeno je, između ostalog, na sastanku

Mogućnost unapređenja spoljnotrgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Irske bile su teme razgovora ministra spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirka Šarovića i ministra poljoprivrede, prehrane i mora Republike Irske Andrewa Doyla, javlja Anadolu Agency (AA).

U fokusu razgovora bila je dalja podrška izvozu poljoprivrednih proizvoda što je posebno značajno ako se zna da je Republika Irska veliki izvoznik hrane i da kako je istaknuto, ta zemlja, od pet miliona stanovnika “hrani 80 miliona ljudi“.

Irska iskustva i prakse u stavljanju vlastitih resursa u funkciju ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje, mogu biti veoma korisna i za Bosnu i Hercegovinu, rečeno je, između ostalog, na sastanku.

Doyl je istakao punu podršku Irske evropskom putu BiH ističući da je njihovo iskustvo pokazalo da članstvo u EU donosi pozitivnu transformaciju ekonomije i političku stabilnost.

Sastanku su prisustvovali ambasador Irske u Bosni i Hercegovini Myles Geiran, te direktori nadležnih državnih agencija i kancelarija.

Povodom dana Svetog Patrika, nacionalnog praznika Republike Irske Doyl je posjetio irski kontingent mirovnih snaga u BiH.