Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Podrška žrtvama torture: Statua logoraša ispred Parlamenta BiH

26/06/2015

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture na platou ispred zgrade Parlamenta BiH postavljena je statua logoraša u znak protesta na 20 godina šutnje institucija BiH nad kršenjem ljudskih prava žrtava torture, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao jedina nevladina organizacija koja okuplja preživjele žrtve torture na nivou cijele Bosne i Hercegovine, svih nacionalnosti, broji oko 55.000 članova – žrtava torture i ove godine obilježit će Međunarodni dan podrške žrtvama torture, 26. juna, kako bi ukazao na iznimno težak položaj bivših logoraša koji 20 godina nakon završetka rata nisu zaštićeni niti jednim zakonom u BiH.

[pull_quote_right]Mešković kaže da će Međunarodni dan podrške žrtavama torture biti jedan u nizu dana koji se obilježavaju u BiH[/pull_quote_right]

Predsjednik Savez logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković kazao je da će se on danas solidarisati sa statuom ubijenog logoraša u znak protesta jer Parlament BiH šuti 20 godina kada je u pitanju donošenje Zakona o pravima žrtava torture i na “civilizovan način uništava jednu populaciju građana BiH”.

“Statua šuti, šute i logoraši, šutim i ja”, poručio je Mešković.

Naglasio je da zakona nema jer se mnogi u BiH boje istine o tome koliko je bilo logora u BiH, koliko je bilo žrtava, koliko ljudi je ubijeno, mučeno i silovano u BiH.

“Nije sigurno problem zakona cijena koštanja, jedini problem je istina”, dodao je Mešković.

Mešković prisustvuje tematskoj sjednici koja je počela u zgradi Parlamenta BiH, a koju povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtavama torture, organizuje Zajednička komisij za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH i u suradnji s UNDP-jem.

[pull_quote_right]Na teritoriji BiH je, prema podacima Saveza logoraša u BiH, tokom rata u BiH bilo 657 logora kroz koje je prošlo više od 200.000 zarobljenika[/pull_quote_right]

Na sjednicu su pozvani predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH (Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva pravde BiH), Suda BiH, VSTV-a BiH, glavni državni tužitelj, te predstavnici Tužiteljstva RS i Tužiteljstva FBiH, Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH, Instituta za nestale osobe BiH, NS RS, Parlamenta F BiH i Skupštine Brčko Distrikta BiH, ambasada u Bosni i Hercegovini, Vijeća Evrope u BiH, Misije OSCE-a u BiH, UNDP-ja, kao i drugih nevladinih i međunarodnih organizacija koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine.

Mešković kaže da će Međunarodni dan podrške žrtavama torture biti jedan u nizu dana koji se obilježavaju u BiH.

Predsjednik Savez logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković

Predsjednik Savez logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković

“Danas do podne će se o tome pričati, a poslije podne će se zaboraviti da su logoraši uopšte postojali”, poručio je Mešković.

Dodao je da zakon mora imati svoju funkciju, a to je sprečavanje ponavljanja i kažnjavanje odgovornih za zločine u logorima.

Danas će biti postavljena i pokretna izložba fotografija žrtava torture iz perioda 1992-1995., ispred Katedrale Srca Isusova, ali i upriličena mirna šetnja logoraša sa fotografijama u znaku protesta zbog nedonošenja zakona o pravima žrtava torture.

Također, ispred sarajevske Katedrale će biti organizovana i konferencija za medije na kojoj će govoriti ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, predsjednik Savez logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković, predsjednica Društvo za ugrožene narode BiH Fadila Memišević i iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj – Bijeljina, Mirjana Trifković.

Na teritoriji BiH je, prema podacima Saveza logoraša u BiH, tokom rata u BiH bilo 657 logora kroz koje je prošlo više od 200.000 zarobljenika. Skoro 30.000 logoraša je ubijeno ili se još uvijek vode kao nestali. U sudskom sporu protiv bh. entiteta Republika Srpska i Federacije BiH trenutno je više od 30.000 logoraša zbog tortura u logorima tokom perioda 1992. – 1995.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.