Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Poduzeti koraci ka efikasnijem procesuiranju prijava za ugrožavanje sigurnosti i napade na novinare

osce novinari (1)

Ove aktivnosti su rezulat prvog koordinacijskog sastanka o sigurnosti novinara u Kantonu Sarajevo, koje je iniciralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u suradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, regulisalo je način dokumentovanja krivičnih djela počinjenih protiv osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informiranja. Određen je i tužilac koji će biti kontakt osoba, i koji će komunicirati i koordinirati s novinarskim udruženjima te agencijama za provođenje zakona uključenim u istragu i procesuiranje ove vrste krivičnih djela. Ured glavne tužiteljice vršit će nadzor kako bi osigurao da se ovi predmeti rješavaju prioritetno i efikasno.

Cilj ovih aktivnosti, koje prate sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i međunarodne preporuke i smjernice, je djelotvorna i efikasna krivičnopravna zaštita novinara i novinarki te ostalih medijskih aktera koji doprinose javnoj debati.

Ove aktivnosti su rezulat prvog koordinacijskog sastanka o sigurnosti novinara u Kantonu Sarajevo, koje je iniciralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u suradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja i Društva novinara, predstavnici policijskih agencija Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur. Učesnici sastanka su izrazili opredjeljenost za unaprijeđenje rada na prijavama koje tretiraju ugrožavanje sigurnosti i napade na novinare i novinarke.