Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Uhapšenim u akciji “Posrednik” predložen jednomjesečni pritvor

tuzilastvo ks (1)
Tužilaštvo KS

Iz Kantonalnog tužilaštva navode da je pritvor predložen zbog opasnosti da bi ove osobe boravkom na slobodi mogla da utiču na svjedoke, prikriju dokaze i ponove krivično djelo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Opštinskom sudu u Sarajevu u petak, 1. aprila određivanje jednomjesečnog pritvora za sedam osoba uhapšenih u akciji “Posrednik” zbog sumnje da su izdavala i prodavala falsifikovane potvrde o vakcinaciji.

Postupajući tužilac predložio je da jednoj osobi uhapšenoj u ovoj akciji budu određene mjere zabrane, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Kantonalnog tužilaštva navode da je pritvor predložen zbog opasnosti da bi ove osobe boravkom na slobodi mogla da utiču na svjedoke, prikriju dokaze i ponove krivično djelo.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u srijedu, 30. marta, devet osoba u okviru operativne akcije “Posrednik” na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze.

Tada su pretreseni stambeni i pomoćni objekati na 13 lokacija, a pronađen je veći broj covid potvrda i PCR testova, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela, saopšteno je iz SIPA-e.

Kako je ranije saopšteno, cilj akcije je dokumentovanje više krivičnih djela, među kojima su primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade za trgovinu utjecajem, krivotvorenje isprave, sprječavanje dokazivanja, zloupotreba položaja, davanje lažnog iskaza, te krivotvorenje službene isprave.