BiH

ministarstvo odbrane

Podžić, Brown i Nelson o postignućima na polju vojne suradnje BiH i SAD-a

31/08/2021

Ministar Podžić je istaknuo da je Vlada SAD najveći i najpouzdaniji partner kad je u pitanju pomoć u opremanju Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u utorak je u službenu posjetu primio vršitelja dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja Sjedinjenih Američkih Država Stanleya Browna i američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona.

Razgovarano je o dosadašnjim postignućima na polju vojne suradnje BiH i SAD te mogućnostima proširenja te suradnje.

Ministar Podžić je istaknuo da je Vlada SAD najveći i najpouzdaniji partner kad je u pitanju pomoć u opremanju Oružanih snaga BiH.

Naglasio je financijske izazove koji stoje pred MO i OSBiH činjenicom što ovogodišnji budžet još nije izglasan.

Pomenuo je i složene političke okolnosti koje često predstavljaju prepreku daljoj modernizaciji OSBiH.

Ambasador Nelson je konstatirao da se primjete značajni rezultati koje OSBiH ostvaruju na polju pomoći građanima i civilnim institucijama u slučaju različitih prirodnih nepogoda te mirovnim misijama.

Za Ministarstvo obrane BiH je konstatirao da svojom organizacijom i aktivnostima može biti paradigma i primjer ostalim ministarstvima na državnoj razini u BiH, posebno kad je u pitanju put BiH ka NATO-u.

Na svom položaju vršitelja dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD Stanley Brown, inače, nadgleda američki program uništenja konvencionalnog naoružanja, zatim aktivnosti američkog State Departmenta u izgradnji kapaciteta za mirovne operacije u inozemstvu te s tim povezane napore na polju sigurnosne suradnje.

Brown je izrazio uvjerenje da će dalji napori na modernizaciji OSBiH uz pomoć SAD-a biti uspješni i na korist svih građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenica šefa Misije SAD u BiH Deborah Mennuti, vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Micheal Tarquinto i ostali suradnici, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.