Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pooštrene mjere

Pogledajte kako su danas izgledale ulice Sarajeva

sarajevo

Puste su i najfrekventinije ulice i mjesta okupljanja i susreta u gradu

Zbog loše epidemiološke situacije na području Kantona Sarajevo zatvoreni su ugostiteljski objekti, narednih 14 dana. Priprema i usluživanje hrane i pića u objektima nije dozvoljena zbog čega su se mnogi odlučili na dostavu ili isključivo šaltersku prodaju.

Puste su i najfrekventinije ulice i mjesta okupljanja i susreta u gradu, uslijed pooštrenih epidemioloških mjera uvedenih radi zaštite zdravlja stanovništva, a na ulicama je malo prolaznika.

Krizni štab KS apelira na građane da za vrijeme vikenda na putuju u druge kantone jer je epidemološka situacija loša i u ostatku Bosne i Hercegovine.

Zaključak o zabrani kretanja u tom periodu donijela je Vlada KS u četvrtak na sjednici zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad, odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice.

Po posljednjim podacima, iz analize 2.113 uzoraka potvrđena su 822 nova slučaja zaraze virusom korona u Kantonu Sarajevo. Od tog broja novozaraženih, 512 (62,28 posto) pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, jučer je preminulo 14 pacijenta, koji su bili zaraženi virusom korona.

Apelirano je na stanovništvo da se strogo pridržavaju već poznatih mjera koje se odnose na distancu od dva metra, učestalo pranje i higijena ruku i izbjegavanje okupljanja i dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorima.

Svi koji osjete simtome sa sumnjom na koronavirus, a to su akutne respiratorne smetnje, povišena temperatura, malaksalost, suhi kašalj, kratak dah treba da ostanu kod kuće, te kontaktiraju ljekara porodične medicine zbog daljeg zdravstvenog tretmana.

U Kantonu Sarajevo od petka navečer na snazi je i novi termin zabrane kretanja, od 21 do 05.00 sati ujutro, narednih 14 dana.