BiH

Pogranični susret visokih delegacija Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije

13/07/2017

U skladu s Planom bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Srbije za 2017. godinu, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa saradnicima je danas u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, održao pogranični susret s visokom vojnom delegacijom Vojske Srbije na čelu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem.

Tokom susreta u razgovorima visokih vojnih delegacija razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima u OS BiH i Vojsci Srbije.

Također, izvršena je analiza dosadašnje plodne saradnje, s težištem iznalaženja novih oblika i formi funkcioniranja i unapređenja zajedničke saradnje u budućnosti, saopćeno je iz pres službe Oružanih snaga BiH.

Uspješna i dobra bilateralna vojna saradnja dvije zemlje se kontinuirano realizira od samog početka osnivanja OS BiH, a težišno kroz razmjenu posjeta na najvišem nivou, realiziranju različitih aktivnosti iz godišnjih planova bilateralne vojne saradnje, planu obuke i školovanja pripadnika OS BiH u institucionalnim kapacitetima vojnog školstva Vojske Srbije na svim nivoima školovanja, zajedničkim vojnim vježbama, učešću u okviru projekta formiranja Balkanskih medicinskih snaga – BMTF, Forumu načelnika glavnih štabova balkanskih zemalja (B9) i zamjenika načelnika glavnih štabova zemalja članica SEDM inicijative.

U svom obraćanju za medije general Jeleč je istakao da ovakvi susreti dodatno zbližavaju, što je još jedna potvrda uspješnog prijateljstva, ujedno i vrlo važan segment sveukupne saradnje u izgradnji međusobnog povjerenja, razumijevanja, stabilnosti i sigurnosti zemalja na Balkanu.

General Diković je naglasio da je pitanje sigurnosti važno za OS BiH i Vojsku Srbije te da su došli u prijateljsku posjetu OS BiH, koja ima i zvanični karakter.

Zajednički je konstatirano da OS BiH i Vojska Srbije nemaju otvorenih i neriješenih pitanja, kao i da će se učiniti sve što je neophodno da se zajednička saradnja na obostranu korist i zadovoljstvo kontinuirano nastavi u budućnosti, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.