Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pohvale beogradske publike za dvije autorice iz BiH

spisateljice beograd

Dvije nagrađivane autorice iz Bosne i Hercegovine Lejla Kalamujić iz Sarajeva i Tanja Stupar-Trifunović iz Banje Luke predstavile su danas radove beogradskoj publici u Narodnoj biblioteci Srbije.

Autorice su čitale odlomke iz svojih najnovijih radova, Kalamujić iz ”Zovite me Esteban”, a Stupar-Trifunović iz ”Satovi u majčinoj sobi”.

Govoreći o svom izboru umjetničkog izraza Kalamujić je rekla da kratka priča nije prelazna već forma koju je za sebe odabrala. Također je podijelila i svoja ramišljenja o autoricama na bh. sceni.

– Brojni su razlozi zašto na sceni nema mnogo žena autora, historijski, politički, kulturni, i slično, ali stvari se mijenjaju i ako sama dokazujem da do te promjene dolazi, onda ću biti veoma sretna zbog toga – navela je.

Stupar-Trifunović je rekla da je evropska nagrada za književnost koju je ove godine dobila za svoj roman najznačajniji i ohrabrujući podsticaj, a posebno jer se radi o njenom prvom romanu nakon nekoliko zbirki pjesama.

Književno popodne s Kalamujićevom i Stupar-Trifunovićevom je na neki način predstavljalo i uvod u sastanak odabranih biblioteka i stručnjaka iz Jugoistočne Evrope (JIE) koji će razgovarati o prekograničnoj distribuciji i prodaji knjiga koji organizuju Traduki i Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, saopćilo je Vijeće za regionalnu saradnju.