Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pohvale za SIPA-u, zamjerke na račun Direkcije za koordinaciju policijskih tijela

sipa

Pohvale za SIPA-u, zamjerke na račun Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Centar za sigurnosne studije (CSS) pozdravlja aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koje preduzima operativne radnje, odnosno pretrese određenih objekata na području Sarajeva, u vezi sa snimkom objavljenom u talijanskim medijima povodom nelegalne trgovine oružjem iz BiH u zemlje Zapadne Evrope.

Proaktivno i pravovremeno djelovanje Tužilaštva i Suda BiH, po čijem nalogu SIPA provodi akciju, veoma je bitno za kredibilitet institucija za provođenje zakona, ali i izgradnju imidža Bosne i Hercegovine kao odgovorne članice međunarodne zajednice.

Krijumčarenje oružja sa Balkana postao je veliki izazov za zemlje EU, tako da de jedna ovakva reakcija zasigurno biti pozitivno ocjenjena od strane zvaničnika EU zaduženih za implementaciju Akcionog plana EU protiv krijumčarenja oružja sa prostora Zapadnog Balkana, a svakako i konkretan doprinos realizaciji nedavno usvojene nove državne Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja.

U isto vrijeme, CSS iskazuje određene zamjerke na rad Operativnog štaba akcije ‘Lokalni izbori 2016.’ formiranog od strane Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT). Kao što je poznato, uspješnost organizovanja lokalnih izbora od strane domadih institucija u značajnoj mjeri su zasjenila dešavanja u Stocu.

Predstavnici skoro svih policijskih institucija uzeli su učešde u štabu kojim je rukovodila DKPT, koja po prirodi stvari snosi i najvedu odgovornost za realizaciju aktivnosti u cilju osiguranja lokalnih izbora. Dešavanja prije lokalnih izbora, o kojima su nas blagovremeno izvještavali mnogobrojni mediji, zorno su ukazivala na značajne političke, ali i etničke tenzije u tom gradu.

Stoga se sa pravom postavlja pitanje, zašto agencije koje su bile zadužene za sigurnost provođenja izbora nisu valjano analizirale te medijske natpise, te shodno tim jasnim znakovima upozorenja, preduzele adekvatne preventivne radnje na predupređenju neželjenih dešavanja. Proaktivan pristup u djelovanju treba biti jedan od osnovnih instrumenata oprativnog rada nadležnih institucija za provođenje zakona, kaže se u saopćenju Centra za sigurnosne studije (CSS).

CSS