Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Pohvalili se da su osigurali sredstva za isplatu toplog obroka za budžetske korisnike

Sinisa-Milic (1)

“Bilo nužno intervenirati kroz zakone o plaćama u tim institucijama kako bi se stvorila pravna osnova za isplatu toplog obroka”

Skupština Brčko distrikta usvojila je Nacrt zakona o javnoj imovini, a predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se ovim zakonom omogućuje raspolaganje javnom imovinom direktnim sporazumom, u javnom interesu, te se stvara pravna osnova za dodjelu stanova bivšim pripadnicima Armije BiH i HVO-a i rješava pitanje dodjele zemljišta vjerskim zajednicama i problem nedostatka mjesta za ukop umrlih.

Kako je navedeno iz Skupštine, javna rasprava za spomenuti nacrt održat će se 30. lipnja s početkom u 17 sati.

U prvom čitanju usvojen je i set nacrta zakona o dopunama zakona o plaćama i naknadama budžetskih korisnika zaposlenih u institucijama Distrikta i tijelima uprave.

Prema Milićevim riječima, u budžetu za ovu godinu osigurana su sredstva za isplatu toplog obroka za zaposlene u javnoj upravi i institucijama Distrikta, te je bilo nužno intervenirati kroz zakone o plaćama u tim institucijama kako bi se stvorila pravna osnova za isplatu toplog obroka.

“To su prinadležnosti koje su utvrđene i Zakonom o radu kada je u pitanju realni sektor. U idućem periodu prethodi nam analiza svih dodataka na plaću, naknada i drugih prinadležnosti kako u realnom tako i u javnom sektoru da bi se ta primanja uskladila”, pojasnio je predsjednik Skupštine.

Na desetom redovnom zasjedanju usvojeno je izvješće o izvršenju budžeta za prošlu godinu, imenovani su članovi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta te doneseno nekoliko odluka koje se odnose na utvrđivanje javnog interesa.

Za iduće zasjedanje odloženo je razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju i odgoju, priopćeno je iz Ureda za informiranje Skupštine Brčkog.