Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojačana frekvencija vozila na putevima ka jugu zemlje

guzve granica

Pojačana je frekvencija vozila na putevima ka jugu zemlje, dok se na ostalim putevima, jutros saobraća slabijim intenzitetom. Iz BiHAMK-a apelujuna vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila, kao i da izbjegavaju rizična preticanja.

Pojačan je promet vozila i na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Doljani i Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Obzirom da je prvi dan vikenda, veće gužve i duža zadržavanja na graničnim prelazima očekuju se tokom dana.

Deminerski radovi izvode se na dionici M-6 Stolac-Ljubinje, zbog čega u vremenu od 05:30 do 13:30 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravce: M-18 Vogošća-Sarajevo, M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres.

Podsjećaju se vozači da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Ukoliko se ne putuje vlastitim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Zbog brojnih upita građana, napominje se da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.