Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako se izmišljena anketa pojavila u Dnevnom avazu?

anketa pr

Dnevni avaz je u današnjem izdanju objavio anketu među građanima Zenice, na pitanje  šta građani misle o procesu koji se na Sudu BiH vodi protiv lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. U anketi je, kako je objavljeno, učestvovalo osam građana Zenice, uz fotografije koje ne odgovaraju imenima navodno anketiranih.

Tako se među anketiranim Zeničanima našla i fotografijama poznatog britanskog komičara Rickyja Gervaisa uz ime Dževada Aličića. Nakon što je Slobodna Bosna objavila članak “ŠOKANTNO: Poznati britanski komičar prerušen u Dževada dao podršku Radončiću”, Twitteraši iz BiH su “otkrili” još nekoliko fotografija koje su objavljene u Avazu, a koje nemaju nikakve veze sa “anketiranim” osobama.

Iz Dnevnog avaza su odmah reagovali i uputili izvinjenje čitateljima zbog, kako su naveli, grube i nenamjerne greške u tehničkoj pripremi današnje ankete u Dnevnom avazu.

Međutim, problemi po Dnevni Avaz su se nastavili, jer su tviteraši otkrili da su svi anketirani Zeničani ustvari “nepostojeći“, odnosno sa lažnim fotografijama.

Tako su pogrešene fotografije objavljene i uz imena Alme Kovačić, Maide Ćatić, Aleksandre Stapić, Sakiba Smrike i najvjerovatnije još nekoliko osoba.

Tim povodom ponovo su se oglasili iz Dnevnog avaza, gdje su se izvinili svim vjernim čitaocima i javnosti, te su za glavnog krivca označili dopisnika iz Zenice Adnana Džonlića.

– On je u popodnevnim satima 13. marta dobio zadatak od resornih urednika da napravi anketu. U 17 sati tog dana poslao je urednicima anketu s osam osoba koje je navodno intervjuirao.

Također, uz izjave je priložio lažne fotografije osoba, vjerovatno uzete s interneta, kao i njihova izmišljena imena. Budući da je riječ o dugogodišnjem uposleniku našeg lista, resorni urednici nisu doveli u sumnju sadržaj ankete i fotografije, pa je ona i objavljena.

Uposlenik Džonlić u svojoj izjavi glavnom uredniku, kao i pisanom izjavom, potvrdio je da “u potpunosti prihvata odgovornost i krivicu koja je samo njegova”. Uredništvo “Dnevnog avaza” smatra da je riječ o nedopustivoj zloupotrebi dopisnika iz Zenice, kao i težoj povredi radne odgovornosti, zbog čega je protiv uposlenika Džonlića pokrenut disciplinski postupak i on će biti suspendiran s dužnosti do njegovog okončanja, a bit će razmotrene i mjere otkaza.

Menadžment “Avaz-roto pressa”, kao izdavača “Dnevnog avaza”, u konsultacijama s pravnim timom naše kuće razmotrit će mogućnost pokretanja tužbe protiv uposlenika Adnana Džonlića radi nadoknade štete “Avaz-roto pressu” zbog urušavanja ugleda lista čiji je uposlenik bio godinama, stoji, između ostalog, u saopćenju Dnevnog avaza.