Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojavili se falsifikovani certifikati za njemački jezik

njemacka ambasada u sarajevu

Prilikom podnošenja zahtjeva za radne dozvole ili vize u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, a za koje je potrebno priložiti dokaze o određenom nivou znanja njemačkog jezika, pojavili su se falsifikovani certifikati koje podnosioci donose sa sobom, upozoravaju iz Ambasade Njemačke.

Kako navode, svi podnosioci zahtjeva koji se u Ambasadi pojave sa falsifikovanim certifikatima dobiće odbijenicu.

Kako su istakli, Ambasada ukazuje na to da centri za ispitivanje “Jobcentar Maglaj” i “Jobcentar Brčko” reklamiraju da pripadaju telc centrima za ispitivanje, a što je, kako navode, stupanjem u kontakt sa Centralom telc demantovano.

“Osim toga, oba centra za ispitivanje navode da obavljaju TestDAF – ispite. Jedina ustanova koja u BiH posjeduje licencu za obavljanje TestDAF – ispita je ‘Goethe institut'”, naveli su oni.

Napominjemo da su TestDAF ispiti koje sprovodi TestDAF institut iz Hagena u Njemačkoj, i sastavni je dio Univerziteta za učenje na daljinu Hagen.

Ova institucija ima tijesnu saradnju sa Njemačkom službom za akademsku razmjenu DAAD, koja je prisutna na većini bh. univerziteta. Telc centri su škole jezika koje su dobile certifikat od centrale u Njemačkoj da mogu izdavati jezičke certifikate za deset svjetskih jezika, a trenutno je u ponudi 80 različitih testova. Postoji više od 2.000 telc partnera koji su dobili certifikate širom svijeta, više od 150 telc edukatora, kao i više od 13.000 licenciranih lica ovlaštenih za provođenje jezičkih testova.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa “Jobcentrima” u Maglaju i Brčkom, međutim na broj telefona u Maglaju niko se nije javljao, a za centar u Brčkom broj telefona nismo uspjeli ni naći, pišu Nezavisne.