Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

“Pojedini direktori zbunjuju zaposlenike”: Da li će se sutra održati protesti u Mostaru

protesti u mostaru
FOTO: Fena

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić izjavio je kako pojedini direktori škola zbunjuju svoje zaposlenike tvrdnjama da je protest nelegalan te ih pozivaju da ne izađu na sutrašnje protestno okupljanje

Protestna šetnja Koordinacije sindikata korisnika Budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održat će se kako je i najavljeno u utorak, 20. februara, u Mostaru, unatoč pritisku kojim su, kako tvrde sindikalisti, izloženi članovi Koordinacije.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić izjavio je kako pojedini direktori škola zbunjuju svoje zaposlenike tvrdnjama da je protest nelegalan te ih pozivaju da ne izađu na sutrašnje protestno okupljanje.

– To je temeljno, ustavno i ljudsko pravo koje je zagarantirano svim svjetskim i evropskim poveljama. Ni jedan zakon nije iznad toga i to niko ne može zabraniti. Sve ovo što pojedini direktori rade je protuzakonito i ne bi se smjeli ovako ponašati. Pozivamo ministra Velagića da se uozbilji i počne socijalni dijalog sa sindikatima, a ne da vrši pritisak na ovako lukav i bezobrazan način.

Traže povećanje plata

Iako oni šalju dopise da je ovaj štrajk nelegalan, da na to nemamo pravo i da su oni sve svoje obaveze ispunili, mi ostajemo pri svome. Protest počinje u 12.30 ispred Kantarevca, a nakon toga protetna šetnja ide trasom Bulevar – Rondo – zgrada Vlada HNK-a – kazao je Milić.

Iz Koordinacija budžetskih korisnika, među ostalim, traže povećanje plata, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje konkursa na neodređeno, donošenje novih pedagoških standarda uz saglasnost sindikata, te donošenje novih zakona i pravilnika.